Jornada “Pedra seca: Societat, Tècnica, Patrimoni”

Jornada “Pedra seca: Societat, Tècnica, Patrimoni”

Pla de Santa Maria, 8 de febrer de 2020

El passat 8 de febrer de 2020 va tenir lloc, en el marc de les iniciatives d’estudiar l’arquitectura i els sistemes constructius vernacles de la província de Tarragona, (promogudes pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp en el marc de Col·laboraXpaisatge, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) la jornada interdisciplinària Pedra Seca: Societat, Tècnica, Patrimoni al Pla de Santa Maria.

La comprensió constructiva d’aquestes arquitectures passa per l’enteniment de diferents tècnics. Antropòlegs, arquitectes, paisatgistes i arqueòlegs, formen part obligada del coneixement base d’aquestes edificacions.

A partir d’aquesta premisa, la jornada va agrupar els diversos tècnics en diferents taules de discussió per tal de discutir, de forma distesa, els aspectes més importants de la pedra seca, el patrimoni, la societat i la tècnica constructiva.

La jornada es va articular en tres sessions paral·leles:

  • Pedra seca i patrimoni,  per valorar la necessitat d’un reconeixement de les edificacions com a patrimoni o, si més no, un estudi sobre la necessitat o no de revaloritzar les construccions;
  • Pedra seca i tècnica, per debatre sobre la importància de la tècnica tal com s’ha rebut i si està capacitada per ser tramesa al futur;
  • Pedra seca i societat, on es desenvoluparà la discussió sobreper reflexionar a l’entorn de la necessitat d’utilitzar les construccions de pedra en sec com a definitòries de les diferents societats que l’han utilitzat.

Aquestes tres sessions van permetre la realització d’un document de conclusions que podeu descarregar més avall.

Category
Accions, Formació, Locals