Racó de Montalts. Itinerari de pedra seca del Parc Natural de Montsant
1660
page-template-default,page,page-id-1660,bridge-core-1.0.2,translatepress-ca,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-26.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Racó de Montalts. Itinerari de pedra seca del Parc Natural de Montsant

Racó de Montalts. Itinerari d’interpretació de la pedra seca del Parc Natural de Montsant

Organitza: Parc Natural de la Serra de Montsant

La Vilella Baixa (Priorat)

Activitat prevista per dissabte 28 de novembre de 2020, de 9:3o a 16:00h

CANCEL·LADA EN MOTIU DEL COVID

Activitat de pagament (4€)

Inscripció obligatòria

Places limitades

Ubicació de l’activitat

Sortida guiada amb la tècnica del Parc Natural de Montsant per conèixer l’itinerari d’interpretació de la pedra seca dissenyat en un indret del Parc. El racó dels Montalts fou una zona de gran activitat agrícola fins a mitjan segle XX. Fruit d’aquesta ocupació hi ha tot un seguit d’elements testimoni de les formes de vida als pobles de Montsant durant dècades i que alhora demostren la particular racionalitat humana per a adaptar-se a les característiques geomòrfiques de Montsant davant uns recursos que són limitats.

 

La singularitat de l’indret rau en el fet que, fent un recorregut que no supera els 2 km, es poden observar una gran tipologia de construccions de pedra seca. D’una banda, destaca el conjunt de marges construïts per tal de possibilitar el conreu. De l’altra, es descobreix una alta concentració d’elements que servien d’aixopluc a persones i animals per a desar-hi les eines, o bé es bastien com a dipòsits d’emmagatzematge d’aigua, entre altres. En general, es tracta de construccions sòlides, siguin encastades a un marge o plantades al mig d’un bancal, que permeten observar la tècnica de construcció de la pedra seca, basada en l’ús de la pedra sense emprar cap més tipus de material aglutinant. Estan històricament associades al cultiu de la vinya i probablement van servir d’aixopluc als que s’hi desplaçaven per a treballar la terra; posteriorment, aquestes barraques i casetes foren utilitzades per carboners, pastors, caçadors o altres persones que temporalment es refugiaven a Montsant. La zona també va ser testimoni del pas del front de guerra per Montsant, fet visible a partir de les trinxeres fetes de pedra seca que encara s’hi conserven.

 

Fitxa tècnica:
Itinerari apte per a tots els públics | Distància: 9 km
Durada: 4 hores (sense aturades) | Dificultat: mitjana

 

ACTUALITZACIÓ:

Amb motiu de la RESOLUCIÓ SLT/2983/2020 per la qual es fa extensiu fins al 6 de desembre el confinament municipal (de divendres a les 6 h a dilluns a les 6 h, excepte per mobilitat essencial), es cancel·la la sortida “Racó de Montalts, Itinerari d’interpretació de la pedra seca al Parc Natural de Montsant prevista per aquest 28 de novembre. Disculpeu les molèsties.

Parc Natural de la Serra de Montsant

Plaça de la Bassa, 1

La Morera de Montsant (Priorat)

977 827 310

activitats.pnmontsant@gencat.cat