Tastet de l’ofici de la pedra seca als alumnes de la UEC

Tastet de l’ofici de la pedra seca als alumnes de la UEC

Per segon any consecutiu, i gràcies a un acord de col·laboració entre l’Associació per a la Formació Professional a l’Alt Empordà i ADRINOC, aquest mes d’octubre els alumnes de la UEC dels Oficis de Figueres han pogut fer un tastet de les tècniques constructives de la pedra seca. La UEC o Unitat d’Escolarització Compartida és un programa avalat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que es dirigeix a alumnes amb necessitats especials en la seva formació acadèmica i professional.

Durant tres jornades, els formadors Modest Soy i Xavier Laporta (Associació Prat Comú) han ensenyat a aquests joves d’entre 14 i 16 anys la teoria i la pràctica d’aquest tipus de construcció tradicional tant present a les nostres contrades. La formació s’ha dividit en tres activitats: una formació teòrica sobre tipologies i tècnica constructiva bàsica, un recorregut pel Parc Natural del Cap de Creus per conèixer el patrimoni de la pedra seca de primera mà i dues sessions pràctiques de construcció de murs.

Les construccions de pedra seca són un element vertebrador del paisatge de l’Empordà. Pedra sobre pedra, l’home l’ha modelat i adaptat per treure partit dels seus recursos naturals, generant així un paisatge excepcional.

El desenvolupament econòmic i social és clau per al manteniment dels territoris rurals i ha de partir de la idiosincràsia de cada territori, de les seves particularitats i del seu patrimoni. Alhora, per tal que esdevingui durador, se n’ha de fer partícips la societat civil i la ciutadania.

A partir d’aquestes premises, l’any 2016 neix COL·LABORAxPAISATGE: “Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)”, un projecte de cooperació Leader coordinat per l’Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) i amb l’assessorament i suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, dirigit a l’impuls i el desenvolupament d’eines i mitjans per a la creació de desenvolupament rural a través dels elements que configuren el nostre paisatge.

Durant aquest 2018, s’han realitzat actuacions com les “Jornades transfrontereres de la Pedra Seca” (Convent dels Caputxins, Figueres, 28 i 29 de setembre), l’edició de la publicació La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social, o el projecte pedagògic “Tot un món de pedra seca”, destinat a portar el coneixement d’aquest patrimoni a les escoles i instituts de l’Alt Empordà i que el passat dilluns 5 de novembre es va estrenar a l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.