Creació de models 3d de pous de gel del Camp de Tarragona

Digitalització de pous de gel

Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i Universitat Rovira i Virgili

El projecte de cooperació COL·LABORAxPAISATGE, coordinat per ADRINOC, ha desenvolupat la seva acció de dinamització i descoberta del patrimoni popular de la pedra seca al Camp de Tarragona amb la tasca de suport del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i que ha tingut diversos fruits, com la Jornada PEDRA SECA. Societat | tècnica | patrimoni realitzada a la població del Pla de Santa Maria i on especialistes, interessats i agents del territori van treballar en diferents taules temàtiques. En aquest enllaç podeu descarregar la memòria de la Jornada.

Un altre resultat d’interès obtingut ha estat el producte final de la investigació sobre determinats pous de gel, que han estat modelitzats i tractats tridimensionalment, obtenint-ne així una imatge dinàmica que permet fer visitar des de l’ordinador o el telèfon mòbil aquestes estructures espectaculars.

S’han digitalitzat cinc pous de gel:

  • Pou de gel de la Fontmajor, a l’Albiol >> veure
  • Pou de gel de Santa Coloma de Queralt >> veure
  • Pou de gel del Castell de Ramonet, a Aiguamúrcia >> veure
  • Pou de gel del Batlle Vell, a Vilaverd >> veure
  • Pou de gel de la Ginoteta, a l’Alforja >> veure

Els processos de captura massiva de dades han tingut un gran impacte en l’àmbit del patrimoni construït. Existeixen diverses tècniques, però la fotogrametria digital i l’escàner làser terrestre són les més efectives a l’arquitectura, amb resultats molt favorables, essent compatibles i complementàries entre sí. La fotogrametria és la tècnica que té per objectiu definir amb precisió la forma, les dimensions i la posició d’un objecte en l’espai a partir de fotografies 2D realitzades des de diferents punts.

En l’àmbit de les construccions de pedra en sec existeixen recerques que aprofundeixen en la complexitat de l’aixecament i que posen de manifest la importància d’aquestes tècniques per a la conservació i el coneixement d’aquestes construccions.

Tota aquesta tasca de modelització i aixecament tridimensional dels pous de gel va ser realitzada per un equip tècnic pluridisciplinar coordinat pels professors de la Facultat d’Arquitectura de la URV Agustí Costa i Sergio Coll.

Category
Accions, Locals