“Col·labora x paisatge” exemple de bones pràctiques per The European Network for Rural Development (ENRD)
476
post-template-default,single,single-post,postid-476,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,translatepress-ca,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-26.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

“Col·labora x paisatge” exemple de bones pràctiques per The European Network for Rural Development (ENRD)

“Col·labora x paisatge” exemple de bones pràctiques per The European Network for Rural Development (ENRD)

El projecte de cooperació “Col·labora x paisatge” ha estat escollit per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development – ENRD) com a exemple de bones pràctiques. 

Coordinat per ADRINOC, i amb la participació d’altres grups Leader catalans, “Col·labora x paisatge” és un projecte que compta amb el suport de l’Observatori Paisatge i l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional.

Aquesta iniciativa  pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya i d’altres àmbits propers al Mediterrani.

Una iniciativa que, a la vegada, vol servir per:

  • Crear eines per a facilitar l’accés a les construccions de pedra seca.
  • Posar en valor del patrimoni de pedra seca.
  • Divulgar el patrimoni de les construccions de pedra seca i la seva tècnica constructiva, i les oportunitats econòmiques que genera per als territoris rurals.
  • Potenciar el diàleg i la intercooperació entre la societat civil i l’Administració per afrontar projectes conjunts en relació al paisatge i/o la pedra seca.
  • Comunicar i posar en valor el paisatge com a element de dinamització dels territoris rurals.

Des dels seus inicis al 2016, un centenar de participants han pres part en les diferents jornades formatives que s’han impulsat des del projecte, com ara les jornades Les construccions de pedra seca, un valor afegit per al territori  i el viatge d’intercanvi i d’estudi transfronterer al Parc Natural Regional del Pirineu Català.

Cal remarcar a nivell de resultats que en aquests 2 anys de recorregut del projecte s’han generat diferents recursos:

  • 5 models de fitxes per a la catalogació de les diferents construccions de pedra seca (en digital i paper).
  • L’App de la Pedra Seca (disponible per a iOS i Android).
  • La publicació Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa (en digital i paper).

A banda d’aquestes actuacions, actualment des de “Col·labora x paisatge” també s’estan impulsant altres accions per a la creació de desenvolupament rural a través del paisatge com poden ser jornades de formació i sensibilització, accions de dinamització de voluntariat, publicacions, accions per al reconeixement de l’ofici de la construcció en pedra seca, eines pedagògiques per a les escoles o accions pilot per a la dinamització del territori, entre d’altres.

The European Network for Rural Development (ENRD), doncs, destaca la voluntat del projecte “Col·labora x paisatge” per la capacitat de crear desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge (construccions de pedra seca) tot facilitant eines i mitjans tant als joves com a la ciutadania que de forma col·laborativa promourà activitat econòmica.

Vegeu la publicació original: https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/collaborate-landscape-dry-stone-constructions_en

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.