Es presenta la publicació del Congrés de la Pedra Seca 2018
1143
post-template-default,single,single-post,postid-1143,single-format-standard,bridge-core-1.0.2,translatepress-ca,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-26.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Es presenta la publicació del Congrés de la Pedra Seca 2018

Es presenta la publicació del Congrés de la Pedra Seca 2018

El Congrés de la Pedra seca de les Terres de Lleida posa a disposició dels usuaris la publicació que recull tota la informació de les jornades que es van celebrar a Lleida i a Torrebesses el març del 2018.
Està disponible tant a la web del Congrés com a l’espai de publicacions virtuals de la web de l’IEI i recull tota la informació presentada pels diferents ponents, comunicadors i participants de la taula rodona, així com les conclusions a les que es va arribar durant el mateix.
En primer lloc, Joan Reguant i Ignasi Aldomà ens apropen a la importància del patrimoni de la pedra seca a les terres lleidatanes i de les seves potencialitats futures amb les dues ponències principals que van obrir el congrés del 2018. A continuació, es poden llegir les 19 comunicacions presentades al Congrés, i que estan estructurades seguint els tres eixos temàtics que van seguir les jornades sobre la pedra seca: el patrimoni arquitectònic que representen les construccions de pedra seca; les funcions socials, econòmiques i mediambientals de les construccions de pedra seca; i el futur de les construccions de pedra seca: usos complementaris, procés de patrimonialització i eines de protecció.
Els textos de les comunicacions, que tracten des d’inventaris de patrimoni local fins a reculls normatius vinculats amb la pedra seca, passant per propostes d’eines de desenvolupament local al voltant d’aquest recurs patrimonial, reconeixen i valoritzen la pedra seca com uns dels grans patrimonis de Lleida.
A continuació es plasma el contingut de la taula rodona que va acollir el Congrés i que portava per nom ‘Valoració i reconeixement del patrimoni de la pedra seca’. S’hi recullen experiències de referència, de casa i de fora, que tenen en comú ser capdavanteres en la patrimonialització de la pedra seca, com per exemple el projecte ‘Col·laboraXpaisatge’, ‘Desenvolupament Rural a través del paisatge’ o ‘Recuperació de la pedra en Sec a la Serra de Tramuntana’ mallorquina.
La tasca començada per la Secció de Patrimoni Agrari de l’IEI no s’atura amb el treball que s’està desenvolupant al voltant de la pedra seca, ja que aquest any havia d’organitzar el Congrés de la Tàpia, amb la col·laboració de la Taula de Treball sobre Construccions en Terra, constituïda el passat mes de maig i liderada per l’Associació Leader de Ponent i que compta amb la participació de diferents agents del territori, públics i privats. Finalment, però, aquest Congrés de la Tàpia no s’ha pogut desenvolupar degut a la pandèmia de la Covid-19 i segurament passarà a celebrar-se el març del 2021.
La Secció de Patrimoni Agrari de l’IEI
La creació de la secció sobre Patrimoni Agrari de l’IEI és una eina que es posa a l’abast de persones i entitats disposades a treballar per a que el patrimoni agrari i rural de casa nostra esdevingui una eina de desenvolupament local bàsica per al nostre territori.
Els espais agraris, aquells que comprenen les zones agrícoles, ramaderes i/o silvícoles que conformen ecosistemes transformats per l’explotació i l’ocupació humanes i que el seu objectiu destacat és la producció d’aliments i/o de matèries primeres, són la base del territori que ens envolta.
L’herència que hem rebut de les generacions passades a les nostres contrades és el resultat, en gran part, de l’activitat agrària que durant anys i anys s’ha anat desenvolupant i que poc a poc ha anat modulant, endreçant el nostre territori fins als nostres dies. Al llarg de la història, l’activitat agrària ha anat evolucionant i paral·lelament a aquesta evolució i transformació ha anat llegant un patrimoni ric i abundant que cal valorar, reconèixer i preservar.
No Comments

Post A Comment